VARROA VE VARROA İLE FORMİK ASİT İLE MÜCADELE:
Varroa akarı Afrika üzerinden Avrupa’ya ve sonra tüm dünyaya yayılan arının ve larva lara’nın kanıyla beslenen bir canlıdır.
Arıcılıkta gerektiği kadar mücadele edilmediği takdirde koloninin sönmesi ne kadar varan sonuçlarla karşılaşılır.
Ne yazık ki arıcılar Ergin arının sırtındaki Ergin varroa ile mücadele etmektedirler, halbuki Ergin varroanın yumurta ve larvalar ile mücadele edilmelidir, bunun sebebi ise varroa arıdan daha çok ve daha süratli sayısını arttırmaktadır.
Bundan dolayı mücadele Petek gözlerindeki varro yumurtalarína kadar gidilmelidir.
Varroa ile mücadelenin çok değişik yöntemleri olmakla birlikte en etkin mücadele yöntemi formik asit yapılabilmektedir, bunun nasıl gerçekleştiği konusundaki Yatağan unsur ise gıda asidi olan formik asit buharlaşınca yerçekimi gönülde hareket eder, dolayısıyla çıtaların üzerinden yapılacak uygulama ile Petek ağızlarının yukarı yönlü olmasından dolayı Petek içindeki varroa larvaların da formik asit buharı ile imha edilmesi sağlanmış olur.
Öncelikle bilinmesi gereken bir konu vardır, oda günümüz dünyasında Varroasız arıcılığın yapılamayacağı gerçeği.
Varroa Mücadelesinde Önemli Noktalar
Bunun için her varroa görüldüğünde mücadele yapılmamalıdır.
Öncelikle varroa ile mücadele bölgedeki tüm arı kolonileri ile aynı anda topyekün yapılmalıdır, bu yapılmadığı takdirde mücadelenin tam anlamıyla yapıldığı söylenemez.
Mücadele yapılmadan önce koloni içerisinde tespit yapılmalıdır, tespit mevcut arı sayısının yüzde onundan fazla Ergin varroa görüldüğünde risk sınırına gelinmiş olduğu kabul edilir. Bundan önce yapılacak mücadele sadece arıya zarar vermekten başka bir şey değildir.
Formik asit karınca asididir karıncadan elde edilir.
Gıda sektöründe turşu yapımında kullanılır, dolayısıyla kalıntı bırakmadığı gibi ara ya da zarar vermez, raf ömrü çok uzundur.
Varroa ile mücadele formik asit hazırlanışı şu şekildedir.
Kulak burun boğaz doktorlarının kullandıkları yassı ahşap çubukların bir hafta süreyle hakiki zeytinyağında bekletildikten sonra süzülüp bırakılması ile başlar.
%85 derecelik formik asit %25 su ile inceltilerek %60-65 dereceye düşürülür, zeytinyağı emdirilmiş süzülmüş ve kurumaya bırakılmış tahta çubuklar arı bakımı esnasında çitaların üzerine yatay şekilde her iki çıta ya bir çubuk hesabından formik asit batırılıp yerleştirilir.
Bu uygulama 3 Ergün ara ile tekrarlanmalıdır.
Bunun sebebi ise dişi varroanın bu sürçte yumurtlamaya devam etmesinden dir.
Uygulama yapılırken formik asit kabı çok dikkatli tutulmalı, sıvı geçirmez eldiven kullanılmalı, kaza ile cilde temas ettiğinde çok acil bol su ile o bölge yıkanmalıdır, aksi takdirde ciltte çok ciddi zarar verir.