Amerikan Yavru Çürüğü
Amerikan yavru çürüğü arı hastalıkları içerisinde en tehlikeli ve en zararlı olanıdır.
Dünyada ihbara esas tek hayvan hastalığıdır. Tespiti yapıldığında hastalıklı koloninin bulunduğu bölge 10 kilometre çapında ki alan karantinaya alınması zorunluluğu vardır. Bunun sebebi ise hastalık çok süratli şekilde gelişi tüm bölgeye bulaştırma özelliğine sahip salgın bir hastalıktır.
Amerikan yavru çürüğünün oluşum sebebi arıcıların erken ilkbaharda yaptıkları şuruplama ve besleme uygulamasını doğru zamanda doğru sıcaklıkta yapmalarından oluşur.
Şöyle ki; alıcı koloninin yavru popülasyonunu hızlandırmak için yaptığı acele beslenme sonucunda kapalı ve açık yavrulu petekleri çoğaltarak uygun sıcaklığın henüz oluşmadığı dönemde ani hava soğuk olmasından dolayı arının salkıma geçmesi sonucunda açıkta kalan açık ve kapalı yavru larvalarının üşümesinden kaynaklanır.
Koruma altına alınamayan bu larvalar köpek gözünde ölürler, ölüm gerçekleştikten sonra çürüme arının Petek gözünü kapatmasın dan sonra başlar, çürümüş Petek gözündeki larvalar büyük oranda bakteri üretir, bu bakteriler çok süratli şekilde kovandaki diğer arılara yayılır. Tarlacı da denilen işçi arılar artık hastalığa yakalanmış olmakla birlikte taşıyıcı da olmuşlardır. Arıların bölgede uçması sonucu bu bakteriler hızlı bir şekilde doğaya ve diğer koloni arıların da bulaşmasına sebep olur, bundan dolayı tespiti yapıldığında o bölge karantinaya alınır.
Amerikan yavru çürüklüğü dünyanın önde gelen üniversitelerinin yapmış olduğu çalışmalarda tedavi yöntemi günümüzde bulunamamıştır. Bundan dolayı Amerikan yavru çürüklüğü uluşan koloni imha edilmek zorundadır. İmha şeklide kolideki hiçbir arının uçmaması için gece kovan kapağı ve uçuş ağzı kapatılarak derin bir çukurda yakılarak üzeri kireçlenir ve çukur kapatılmalıdır. Bunun bu şekilde imha edilmesinin sebebi bilim insanlarının bakterinin yüzyıl her ortamda yaşayabileceğini ispatlamış olmasındandır.
Amerikan yavru çürüklüğü hastalığının tespiti çok basittir, kovan açıldığında çok ağır bir koku çıkartır, kapalı yavrulu Petek gözleri içeriye doğru çukurlaşmış tır, bu gözlere ince bir çubuk batırıldığında kahverengi bir sıvının esneyerek çubuğa yapıştı görülür, hastalığa yakalanan koloni de hızlı bir şekilde nüfus azalması meydana gelir ve arı şurup almamaya başlar.
Günümüzde tüm dünyada görülen bu hastalığın yayılma sebebi arıcıların sorunsuzca hareket etmeleri, hastalığı bilmelerine rağmen ihbar etmeksizin niye kendi bölgelerine ya da gezginci arıcılık yapıyorsa diğer bölgelere hastalığı taşımalarındandır. Bu sebeple ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgesinde hastalığın emareleri çok fazladır, sebebi ise gezgin arıcılığın büyük bir çoğunluğu çam balı hasadı yapmak için adı geçen bölgelere hastalıklı arılarını taşımalarındandır.