KOLONİ YÖNETİMİ VE ARIYI ÇALIŞTIRMA:
Koloniler genetik olarak öne doğru gelişim gösterir. Koloniler 3 çıta ise 4 çıtaya çıkmak daha sonra 5 çıtaya çıkmak ister, bu özelliğinden dolayı arıcıların uygulama yöntemi de bu yönde olmalıdır. Arı kolonisi kış aylarından sonraki süreçteki erken ilkbahar olarak adlandırılan dönemde hangi çıta da kıştan çıktıysa o çıta sayısına ilave çıktılar veya Petek işlemeleri yapar.
Arının bu çalışma yönünü iyi belirleyip arının yapması gereken işleri yönlendirmek ve yönetmek alıcının görevleri dahilindedir.
Harici ilgilendiği koloninin verilen ham peteteğin her iki yüzünü arı tarafından Petek gözü olarak işlendikten sonra Ana arının her iki yüze yumurtlaması ile birlikte arıcının burada devreye girerek kabartılar ve yumurta atılan ham peteğin Bir önceki eski çıtaların arasına transfer edilerek yeniden ham Petek verilir yine yeni verilen ham peteğin her iki yüzünün arı tarafından kabartılar ak Ana arının yumurta arkasından sonra bu çıtanın bir sonraki eski çitaların arasına yerleştirilerek ilk kabartılmış ve yumurtalı peteğin bir sonraki çitalar arasına yerleştirilmesi ve bu çitanın 1 numaralı çita oluncaya kadar yeni kabartılan çıtaların transferleri yapılarak kuluçkalıkda ki eski kabarmış Petek çıtalarının yenilenmesi uygulamasına koloni yönetimi ve arıyı çalıştırma yöntemi denir.